Reklama
 
Blog | Martin Beran

Pohled na půl století sexu

V roce 1960 se stalo mnoho věcí. Karel Gott odešel z ČKD a udělal zkoušky na pražskou konzervatoř a také vyvrcholila druhá etapa světového dekolonizačního procesu, kdy moderní svět nemohl unést nadvládu člověka nad člověkem a silně pociťoval kolonialismus jako nadvládu. Odkolonizování světa začnuvší po r. 1945 se stalo nutným. A protože v Africe dojde během druhé etapy dekolonizace k osvobození osmnácti zemí, je tento rok nazýván „rok Afriky“.

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak se vyvíjel sexuální akt u člověka během století ? Nedávno jsem zrovna debatoval s jednou známou a napadla mě taková věc, zkusit zmapovat akt a jeho vývoj za poslední půl století. V letošním roce tedy zhruba od roku 58, ale jak jsem v úvodu naznačil, začněme od tzv. roku Afriky. Pokusil jsem se najít k tomu nějaké materiály a tady to tedy je…

 

Pohled první – kultura

Reklama

Každá kultura má ve světě své nezastupitelné místo a jako taková má své rituály. Ať už ženská obřízka v Africe, Eritreji, nebo dokonce nám blíže – v Egyptě, tak třeba tanec Kecak neboli "opičí" v Indonésii. Je jich nezměrné množství a mnoho z nich spojuje právě sexualita. Tanec kecak má původ v pradávných rituálech obyvatel Bali, kteří, dovedeni až do stavu extáze, komunikovali s Bohem a přednášeli mu své tužby a přání. Kecak vypráví legendární příběh o lásce, zradě i vítězství dobra nad zlem. Ženská obřízka v Afrických kmenech se zase snaží zamezit evropskému "běhání žen" za muži, tedy věrnost. Rozhodně se dá říci, že tyto kmeny a jejich prastaré zvyky se asi jen tak neztratí z povrchu zemského a z pohledu historie a současnosti se téměř nemění. Provádí se stále stejně, stejným zvykem, stejnou metodou jen s jinými lidmi.

Naproti tomu kultury Evropské, nebo Severoamerické postupem času překvalifikovaly takové rituály na hazard a zbytečnost a neprovozují je. Téměř vždy se jedná o rituály spojené s výzvou boha o ochranu ženy před muži, nebo ochranu před nemocemi apod. Sexualita zde tedy hraje významnou roli.

Co se týka samotného aktu lásky, nebo sexuality (pravděpodobně lepší význam pro akt homosexuální) jeho  druh, styl, provedení ..  moc se v těchto Afrických kulturách nemění. Lidé některých zemí nejsou zatíženi moderním světem, který na akt samotný vliv nemá.

 

Andy a jižní Amerika 

Některé státy jižní Ameriky, jejichž kultura, dodnes podobná Tibetské, nebo indiánské, je také téměř neměnná mají většinu zvyků na úrovni primitivních obyvatel evropského kontinentu z před Kolumbovské doby. Hygienické návyky jsou pramalé a od toho se odvíjející sexuální akt musí být stres. Pamatuji se na kamaráda, který těmi končinami projížděl a mapoval sexuální aktivitu, způsoby balení a zážitky. Jeho poznámky byly strohé, když přímo napsal, že nabídku měl, ale netroufl si právě kvůli těm návykům.

Thajsko

Jednoduché a účinné seznámení v Thajsku je rychlé. Stylem "Ahoj, máš někoho ?", "ne", "Ok, tak jdeme ke mě ?". Pouze trošku nezákonné. Je to všude bující prostituce schovávaná před ostražitými ochránci zákona. Akt se zde mírně vyvíjel, až do dnešního téměř evropskou kulturou poznamenaného stavu. Klasika i pro prostitutku je hygiena důležitá, stejně jako samotný akt "lásky". Vlastně nezáleží, jestli vás miluje, nebo ne, není v tom rozdíl. Místa jako postel jsou samozřejmost a pouliční sex ne moc rozšířený.

ČR

Well, co říci, nejsem tak stár, abych mohl sypat osobní zkušenosti. Nicméně ze zkušeností jiných vím, že změna tu rozhodně je. Hygiena určitě, to asi celosvětově, od dob kdy byla objevena žiletka, ale také polohy. Souvisí to se změnou životního stylu a po revolu je to ještě markantnější. Minulý týden dávali v TV pořad o 20 letech jedné rodiny, vývoj od tuhého komunismu do podnikatelské budoucnosti. Na záběrech bylo dost dobře vidět, že lidé měli jiné názory na život a od toho se odvíjela i ta sexuální kultura. Tedy lze konstatovat, že kvalita se zlepšuje a díky informovanosti lidí se o samotný akt stává "modernějším". 

 

Pohled druhý – umění

Z pohledu umění jsou změny rozhodně viditelné. Od roku 60 se dívky a ženy odhalují mnohem více a častěji. Středověk maloval ženy v cudných pózách, novověk fotografuje ženy v mnohem odvážnějších, možná spíše vyzývavých  polohách. Saudek je umělec, který zobrazuje ženy věrně a moderně, někdy i s retrospektivou do minulosti. Akt spojený s uměním lze nazvat i akt s aranžmá svíček kolem vany, nebo postele, které se stává stále oblíbenější. Jde o romantiku, přítmí, přírodní světlo a příjemný pohled na plamen. Jen pozor, nesahat 😉

Ostatní umění jsou časopisy pro muže a ženy – řekl bych žádná omezení neexistují a co lidé snesou, to je prezentováno. Češi si představují svobodu projevu jako fotografii ženských genitálií na první stránce barevného magazínu.

Pohled třetí – můj

Vypadá to, že odstavce zkracuji, takže poslední bude nejkratší. Jsem liberální za posledních 34 let jsem asi měl rád vše. Čím jsem starší, tím více vyhledávám zajímavosti týkající se minulosti, restrospektivu hledám na výstavách fotografů a umělců a obdivuji jak stará díla, tak moderní "umění". Takže řečeno ústy jednoho českého herce v jednom veselém filmu …. u mě dobrý.